Preparacions

LES CINC REGLES D'OR
Sense ser tan estricte com el ritu de la cerimònia del te al Japó, la preparació del te en els nostres països exigix l'observació de regles rigoroses.

1. Calfar la tetera: Esta operació és primordial perquè la tetera, estant calenta, recalfarà les fulles de te, i els permetrà alliberar tot el seu perfum durant la infusió.

2. Posar en la tetera una culleradeta de te per tassa i una per a la tetera: tornar a tapar la tetera i deixar reposar així el te durant 3 minuts aproximadament per a calfar-la. És preferible utilitzar un filtre de tela, que, existint en unes quantes talles, s'adapta a totes les teteres. És desaconsellable utilitzar boles de te o cullerades de te, estes tanquen el te i impedixen a les fulles desenvolupar-se durant la infusió.

3. Abocar l'aigua al punt d'ebullició sobre el te: Mai l'aigua ha d'haver bullit abans d'abocar-la sobre el te. Hui en dia hi ha calfadors d'aigua elèctrics que es paren automàticament a la temperatura de 95º C aproximadament.
4. Deixar reposar de 3 a 5 minuts: Només com una indicació. El temps d'infusió, amb la condició de no passar dels 5 minuts, (límit en el qual el te pot arribar a ser amarg o astringent) també pot deixar-se d'1 a 2 minuts segons el gust del consumidor. Això resultarà apropiat, sobretot per a l'aficionat al te lleuger i aromàtic.

5. Remoure i servir: Podríem afegir a esta quinta regla de retirar el te de la tetera a fi que cada un puga repetir sense que el te siga massa infusionat.

EL TE FRED
Es fa amb les tres quartes parts de l'aigua normal (40 gr de te per cada 1,5 l d'aigua). Podem fer la mescla en fred deixant reposar la infusió unes 8 hores en la nevera, després colem i afegim el sucre o, una vegada que s'ha fet la infusió, se li afig a la tetera gel (prèviament picat).
Solen ser summament refrescants, i les varietats amb te verd admeten també unes branquetes d'herba-sana o menta fresca. Els dóna molt bon sabor.

Les varietats de Fruites són especialment apreciades pels més jóvens, ja que no porten el sabor fort del te de ceilan, te negre o te verd, i en la seua varietat de granissat resulten molt agradables de sabor.
Normalment el te se sol acompanyar de dolços de dàtils, ametles i diferents postres preparades a base de fruites seques.
EL TE AMB LLET
Una part d'aigua i tres parts de llet. La proporció de te és d'una culleradeta de café i d'uns 200 ml de líquid per persona. Es pot utilitzar llet de qualsevol classe, inclosa la llet vegetal, encara que la recepta original és de llet de vaca, o de cabra. Es posa el te sec en la tetera.
A continuació es posa a calfar la llet i l'aigua, però per separat. Quan hi haja bullit l'aigua, es bolca en la tetera, es tapa esta durant uns 30 segons, i a continuació s'afig la llet calenta. Es torna a tapar i s'espera al voltant d'uns 2 minuts.
A continuació se servix en xicotetes quantitats. Si es requerix sucre, s'incorpora en el got, i mai dins de la tetera.

LA CERIMÒNIA DEL TE
En el segle XV comencen a establir-se al Japó les bases de la cerimònia del TE o “CHA-NO-YU”. La cerimònia practicada aleshores, amb algunes modificacions depenent de l'escola, és la que ha arribat fins als nostres dies i és la que hui en dia es continua practicant al Japó.
La cerimònia tradicional es desenvolupa de la manera següent:
Primer els invitats, no més de cinc, esperen en un pavelló anomenat “MACHIAI”, després travessen junts el jardí per un senda “ROJI”, que complix la funció de trencar qualsevol vincle amb el món exterior, preparant al visitant per als purs gaudis estètics que l'esperen. En el jardí  hi ha un rierol d'aigua que acaba en una canya de bambú, l'aigua produïx un cascavellejant murmuri en caure a un xicotet pilar. Tots els invitats es llavaran en ell les mans i glopejaran la boca com a símbol de purificació.
L'orde d'entrada a la sala de TE  “SUKIYA” s'establix prèviament, entrant d'un en un, en silenci i assentant-se en el sòl de genolls sobre els seus talons “SEIZA”. L'amfitrió no entrarà fins que tots els invitats s'hagen aposentat. El “SUKIYA” a penes arriba als quatre metres quadrats, cobert per un teulada de palla, l'interior està buit a excepció d'algun moble i una exquisida però austera decoració.  A continuació hi ha una avantcambra “MISUYA” on es llaven i preparen els utensilis per al servici del TE.
La cerimònia pot durar fins a quatre hores i els moviments i reverències que en ella es fan seguixen un model preescrit.
L'amfitrió porta els utensilis per a preparar el TE un a un. En començar la cerimònia primer es pren un xicotet menjar “KAISEKI”, que pot consistir en arròs, caldo amb llima, peix amb gingebre, ensalada d'algues o bolets al vapor. Esta menjar s'acompanya amb sake, l'amfitrió mai beu ni menja durant el “KAISEKI”. Després del lleu menjar l'amfitrió aclarix els bols per al TE amb aigua calenta i abocarà l'aigua utilitzada en una gerra especial. Els bols s'eixuguen tres vegades. En un bol es posa una mesura i mitja de TE matcha servint-se d'una cullera llarga tallada en bambú.

A continuació afig aigua i bat la mescla amb un batedor de bambú, deixant la beguda molt espumada. L'invitat d'honor és el primer que beu. Agafa el recipient oferit per l'amfitrió i a continuació diu “excuseu-me per beure abans que vosaltres” , i afig després de provar el TE, dirigint-se a l'amfitrió, “accepte amb agraïment el TE que vosté ha preparat”. Més  tard el bol passa per tots els invitats. Per a concloure un dels invitats eixuga el bol i el torna cap avall per a examinar millor el seu disseny i marca de l'artesà.
En acabar, l'amfitrió guarda tots els utensilis en una espècie de rebost. Després intercanvia reverències amb cada un dels invitats, mentres estos se'n van anant.

Com hem pogut llegir, la cerimònia del TE és una agrupació d'expressions delicades i sensibles. Conservant esta essència podrem realitzar la nostra pròpia cerimònia.


www.espaciobohemia.com
info@espaciobohemia.com